Et kjapt søk på ordet «Læring» på Wikipedia forteller oss at «Læring er en relativt varig endring (eller potensiell endring) i atferd som følge av erfaring. Organismer gjør kontinuerlig erfaringer i interaksjon med miljøet, og adaptive endringer er funksjonelle. Læring kan dermed ses som en evne organismer har til å finjustere sin atferd til skiftende betingelser.» Det finnes mange forskjellige typer læring, og det går ikke en dag uten at vi lærer noe. For eksempel så har du lært deg å bli vant til å overse lyden av en tikkende klokke. Dette kalles «habituering».

I dette blogginnlegget skal jeg fortelle om hvordan jeg lærer best og hva som fungerer best for meg. Dette er ingen fasit, og du vil mest sannsynlig ikke ha samme preferanser som meg, men kanskje du fanger opp noen tips.

Det er alltid lettere å lære noe du er interessert i. Jeg er interessert i blant annet fotball og økonomi. Det vil si at jeg mer enn gjerne bruker tiden min på å lese, fortelle eller blogge om disse temaene. Interessen og pågangsmotet til å sette seg inn i disse temaene kommer derfor helt automatisk, og ting faller lettere på plass.

1. Research

Jeg starter alltid med å lese meg opp på temaet. Ofte dukker det opp mange fremmede begreper og flere løse tråder. Det kan fort bli forvirrende og temaet du setter det inn i kan fort virke overveldende. Jeg prøver alltid å overse de løse trådene til å begynne med. Ofte faller ting litt mer på plass etter hvert som du lærer. Er det noe i teksten jeg blir veldig usikker på stopper jeg opp og googler «Hva er …?» før jeg leser videre.

Kildekritikk er en selvfølge når man skal lese seg opp på noe. Hvis det er et fasitsvar på det man leser om sjekker jeg alltid ut om det stemmer med andre kilder. Det siste du vil er å bruke tid på å lese deg opp på ting som ikke stemmer.

Ofte er det ikke fasitsvar, og temaet gir muligheten til en subjektiv vurdering. Da pleier jeg å lese om temaet fra så mange sider som overhodet mulig. Dette gir meg mer dybde i temaet, og det gir meg en mulighet til å lage min egen mening.

Mange lærer på en måte hvor de blir fortalt om temaet av for eksempel venner eller familie. På denne måten får man som regel kun en side av saken, og er ikke etter min mening en lur måte å lære på.

2. Pauser

Research kan ofte vært utmattende. Blir du sliten kan læringen bli lite lystbetont, og motivasjonen forsvinner. Det er derfor viktig å vite når nok er nok. Jeg pleier å ta pauser ofte. Dette kan være små pauser på 5 minutter eller lange pauser på et par timer. Felles for pausene er at jeg gjør noe helt annet, og setter søkelys på å sortere den nye informasjonen. En god pause for meg er en tur utendørs i rolige omgivelser. Jeg er ikke av typen som kan sitte en hel dag å lære. Sitter jeg for lenge vil all ny informasjon bli svært vanskelig å håndtere, og alt blir bare rot. Jeg bruker heller en dag ekstra enn å sitte for lenge. Ofte faller ting mer på plass etter en god pause, og alle de løse trådene møter hverandre i en stor aha-opplevelse. Mitt tips: Aldri undervurder en god pause!

3. Podcast

Podcast, den mest undervurderte læringsformen etter min mening. Jeg lytter ofte på podcast når jeg for eksempel sitter på bussen. Ofte får jeg ikke med meg alt som blir sagt og det er mye jeg ikke forstår. En god podcast-episode gir meg ofte flere nye løse tråder, men har stimulert nysgjerrigheten min til å vokse ytterligere. Dette gjør at jeg, ofte lenge etter episoden, bruker tid på å tenke på hva som ble sagt.

4. Fortelle andre hva du kan

Etter å at kunnskapen begynner å falle litt mer på plass er det viktig å teste ut hva du kan. Det er enkelt å tro at man har godt oversikt og kontroll på det man har lært. En fin test på dette er å fortelle noen hva du har lært, og besvare deres spørsmål. Det er ikke sjeldent jeg merker at det kan stoppe opp litt. Da blir jeg obs på hva jeg ikke kan godt nok, og leser mer om det.

Har samboeren gått lei av pratingen din, og vennene dine nekter å svare når du ringer dem? Da kan du skrive blogg! Blogg er en fantastisk måte å skrive ned hva du har lært. Det faktum at det blir offentliggjort gjør at du legger mer arbeid i skrivingen, enn hvis du kun skrev i en notatbok til deg selv.

Jeg anser det som svært viktig å aldri føle at man behersker noe godt nok. Jeg liker å se på meg selv som en nybegynner selv på flere tema som jeg vet jeg kan mye om. På dette måten åpner jeg lettere opp for ny informasjon, som gjør at jeg blir enda flinkere.

Mitt siste og kanskje viktigste tips til å lære nye ting er å gjøre læringen så lystbetont som mulig. Hvis du gleder deg til å stå opp neste dag for å lære noe nytt vil du til slutt bli kunnskapsrik.

Kilde: https://no.wikipedia.org/wiki/L%C3%A6ring

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *