Etter at internett kom, har vi forandret måten vi innhentet informasjon på. Fra å få informasjon gjennom en avis eller en annen persons tanker, kan vi nå finne informasjon om hva som helst via mobilen. Ikke nok med at vi kan søke opp informasjon om hva som helst på noen få sekunder, men ved hjelp av algoritmer vil vi få søkeresultater som er tilpasset hver enkelt av oss. Dette er vel bra, eller?

Et bilde som inneholder himmel

Automatisk generert beskrivelse

Hva er en filterboble?

En filterboble er når internett finner frem informasjon de tror du ønsker å se, istedenfor å gi deg den informasjonen du trenger å se. The Filter Bubble ble introdusert i 2011 av Eli Pariser. Pariser mener vi blir fanget i en farlig filterboble som kun bekrefter våre tanker og ideologi, og ikke eksponerer oss med nye syn på verden. Dette gjør at vi ikke får ny innsikt, og vi havner inn i et ekkokammer sammen med likesinnede. I et ekkokammer vil man få en forsterket oppfatning av din tro, fordi nye tanker og ideer ikke slippes til.

Hvordan kan dette brukes mot deg?

Hvis man ser bort fra at personlig utvikling blir hemmet, må man være obs på at du kan være del av en filterboble helt ubevisst. Dette kan være for eksempel i forbindelse med et presidentvalg, der du får positive nyheter om en kandidat, og negative om den andre. Det er derfor viktig å være kildekritisk til hva man leser, og gjøre seg opp en egen mening.

Kilder:

https://no.wikipedia.org/wiki/Ekkokammer

https://snl.no/filterboble

One Comment

  1. Frida

    Du skriver en spennende innledning, bra at du stiller et spørsmål her – det gir leseren lyst til å lese videre! Du forklarer begrepet veldig godt og leseren får inntrykk av at du har satt deg godt inn i temaet du skriver om.

    Når du stiller et spørsmål innledningsvis er det supert om dette besvares enten gjennom teksten eller i konklusjon/avslutning. Spørsmålet legger også opp til at du skal ha en drøftende tilnærming til temaet, så hadde vært fint med noen flere avsnitt der du diskuterer positive og negative sider ved filterbobler. Innlegget ditt er også ganske kort.

    Gleder meg til å lese mer av det du skriver:D

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *