Kunstig intelligens (AI, artificial intelligence) er i vinden som aldri før. Det snakkes mye om at kunstig intelligens snart vil ta over jobbene våre og tilrettelegge hverdagen vår mest mulig. Mange vil nok mene at dette aldri kommer til å skje. Men faktum er at denne prosessen er godt i gang.     

Man tenker kanskje ikke over at Netflix er ekspert på dine filminteresser og at Spotify vet nøyaktig hvilken musikk du vil høre på. Og hvor rart er det ikke at den buksa du nettopp fant i en nettbutikk stadig dukker opp på Facebook? Vel dette er kunstig intelligens som henter inn data du legger i fra deg på nett. På denne måten blir opplevelsen fra disse plattformene tilrettelagt for nettopp deg.

Amesto Solutions sin blogg kan man få et inntrykk av at dette bare er begynnelsen av noe stort. Her skrives det blant annet at alle komponentene i huset har en funksjon. Maten du får servert med en drone vil være tilpasset helsetilstanden din. Humøret til dine barn vil bli registrert, og du får beskjed om hvordan du skal opptre ved frokost bordet basert deretter. Dette kan høres ut som en fjern fremtid, men Amesto spår en slik hverdag allerede innen 2029.

I en artikkel DN skrev i 2018 står det at «Roboter og kunstig intelligens i arbeidslivet vil kunne skape 58 millioner arbeidsplasser i verden i løpet av de fem neste årene.» Disse arbeidsplassene kommer først og fremst av utvikling og testing av robotene. Her gjelder det bestå «Turing-testen», som kort forklart er blindtest hvor man skal skille mellom et svar fra et menneske og kunstig intelligens. For et land som Kina, som er suverene på ny teknologi og har mye ressurser i form av mennesker, er dette svært gode nyheter. Kina har i dag tusenvis av unge som sysselsetter seg ved nettopp dette.

Det gjelder å bli ledende innenfor en slik teknologi, for hvem vet hva vi skal jobbe med når robotene er ferdig utviklet og vi står igjen uten en arbeidsplass å gå til?

Kilder:

https://www.amestosolutions.no/blogg/slik-blir-hverdagen-din-i-2029/

https://www.dn.no/teknologi/teknologi/arbeidsliv/arbeidsmarkedet/tankesmie-roboter-og-kunstig-intelligens-vil-skape-60-millioner-flere-jobber-enn-de-stjeler-innen-2022/2-1-421645

https://no.wikipedia.org/wiki/Turingtest

4 Comments

  1. Thalia Gellerstedt

    Bra innlegg. Fint å se at du drar inn stoff i fra forelesningen og mikser det inn med egen research. Savner en liten del på slutten om hvilke arbeidsplasser det evt. vil gå utover og hva som blir bedre på kommende arbeidsplasser. Et tips kan være å lese den nyutgivde norske KI strategien 🙂

  2. Beate

    Hei!
    Synes du skriver en fin tekst. Teksten er dog noe kort og mangler kildehenvisninger – kilder kan du gjerne legge inn som hyperkoblinger, men husk at koblingene bør være beskrivende for artikkelen som er linket til! Skulle gjerne også sett en litt mer fengende og beskrivende overskrift, og en liten intro på hva kunstig intelligens er helt i begynnelsen.

    Beate

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *